Puckad mamma här igen

Åsikt

Vad är det med förskolan som är så fantastiskt bra?

Är det att vi trycker ihop våra små i stora barngrupper där de slipper känna sig utstuderade av sina föräldrar under sin utveckling? Att de kan forma sina första meningar i lugn och ro, lära sig klä på sig, att äta själva och skaffa sina första kompisar, många sådana, utan att mamma och pappa ska göra stor sak av framstegen eller lägga sig i för mycket precis där och då? Eller är det att vi kan samla en massa bakteriehärdar på samma ställe och under relativt kort period få de små att känna på både en och fem av dessa sjukdomstillstånd? Eller är det kanske det att vi kan likforma oss svenskar relativt mycket redan från början? Eller är det att barnen förhoppningsvis får pedagoger runt sig tidigt i livet och därför lär sig extra mycket redan i tidiga år?
Eller är det just det att det underlättar för föräldrar att kunna gå ut i arbetslivet igen och kunna upprätthålla ekonomin i familjen och ha råd att vara ”vanliga svenskar” som faktiskt betalar sina räkningar i tid, kanske kan åka utomlands på semestern, spara några kronor i månaden på barnens konton och räknas som aktiva på arbetsmarknaden och tillsist få en hyfsad pension? Eller för de föräldrar som vill satsa på karriären och uträttar stora ting för vårt land och då kanske indirekt oss alla?

Jag tror att de två sista är alternativet för de flesta och jag tycker det är jättebra att det alternativet finns! Jag tycker det var ett bra initiativ att införa för de fall där familjer och kanske ensamstående i synnerhet fick en möjlighet till hjälp med det man inte kunde rodda själva. Det är fantastisk att det finns platser att lämna barnen på som har människor som bryr sig om dem, hjälper dem, stimulerar dem och inom ramar, som föräldrar kan ha insyn i, formar dem till fina människor med hjärtat på rätt ställe!

Detta är ett bra alternativ!!

Men vad är det för fel på föräldrarna till barnen? Vad är det som gör att det inte längre ska finnas ett vårdnadsbidrag till de föräldrar som vill vara hemma lite längre med sina egna barn? Jag fattar inte detta!!
Om föräldrarna önskar, vill och till och med är beredda på att pappa mamma eller kanske båda, vid olika tillfällen, sätter av tid och pengar för vara där med sina barn tills de blivit några år och själva känner att det är dags – varför tycker inte Sverige detta är att uppmuntra och att hjälpa till med att ge möjligheter till?

Jag förstår inte!

Löfven? Någon? Kan ni förklara det för mig? Jag känner mig så puckad som inte förstår det som tydligen är så uppenbart för er.

Vad är det som gör att förskola är norm men föräldrar är ett förlegat alternativ?
Det finns så många bidrag i vårt land till alla möjliga saker men till att kunna umgås med sina två-treåringar finns inte utrymme! Nej nej. Trots att de flesta äldre som svarar på frågan ”finns det något du ångrar med ditt liv” svarar att om de skulle gjort något annorlunda skulle de satsat på mer tid med barnen. Trots att att man ofta hör och läser att de tre första åren i ens liv är enormt viktiga för en människas framtid. Trots att inte ens barnet ber om att få vara ifrån sitt hem eller sin älskade pappa eller mamma ska vi alltså göra det än svårare att vara hemma med dem.

Det är väldigt logiskt. Inte.

Annonser

KOMMENTARER

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s