Toleranta käftsmällar hindrar kommunikation

Åsikt

Hur ska Sverige kunna integrera med andra länder i framtiden?

För att sammarbeta över gränser och finna utbyten av varandras kompetens, åsikter och kulturer behövs kommunikation. Det känns oftast som att just kommunikation är en bra grej när man försöker kommunicera någonting, faktiskt.

I Sverige är vi mångfacetterade och ordet pluralistiskt är ofta skrivet ihop med oss. Vi vill vara och lyckas ofta vara ett land där många får plats och där tolerans är ett vapen mot kränkningar och dåliga samveten.
Ja, märkligt är att toleransen sträcker sig över alla slags människor och val utan över dem som har en åsikt som går lite stick i stäv med tidsandans mantran. För om någon har ett tyckande som på något vis skulle kunna skapa dåligt samvete hos någon grupp i samhället så har man fritt fram att tysta detta tyckande. Personangrepp blir plötsligt accepterat och det viktiga är att få tyst på den som låter, att lyssna på vad den försöker säga är ofta helt ointressant. Dåliga samveten och tolerans går inte ihop.

Några exempel.
Pratar någon om att barn kan fara illa av att vara för mycket på förskolan kan föräldrar ta illa upp. Det vill vi inte höra. Hur föräldrar väljer att hantera sina barn är helt och hållet upp till dem. Om man nu inte väljer att ha dem hemma längre och utnyttja fler dagar än betalda. Då kanske vi måste införa obligatorisk förskola.
Pratar någon om att skilsmässor kan göra otroligt ont och såra barn för livet kan föräldrar få skuldkänslor. Det får man absolut inte säga. ”Det finns faktiskt lyckliga skilsmässor”. Alla är fria att hantera sina relationer på det sätt man önskar (inte våld eller utnyttjanden såklart) om det sårar folk omkring, eller mig själv så är valet mitt och alla andra kan hålla käft. Men finns det människor som talar om livslång trohet och att det finns vägar igenom för fler än den skilsmässostatistik vi nu har, är de kvävande tråkmånsar som inget förstår om livet. Tyst med dem!
Om någon yppar en tanke om att aborter kan göra vissa kvinnor olyckliga sätts det munkavel på direkt. Det kan ge riktigt dåligt samvete till många av dem som gjort abort. Vill någon ha en lag om samvetsfrihet lägger även den skuld på människor som valt att avsluta sin graviditet. Kroppen är kvinnans, hon bestämmer, det finns inget ansvar mot cellklumpen i magen eller pappan och om någon skulle tala om betänkligheter på området får den snabbt veta att den är en stenåldersfigur och en riktig bakåtsträvare.
Lyfter man frågan om islam som religion kan varendaste muslim känna sig utpekad och det är inte ok. Då är man direkt en rasist och islamofob och de har ju inte ens existensberättigande så de tystast rejält.

Och så fortsätter det.

Vårt upplysta pluralistiska samhälle som är toleransen personifierad behöver nog faktiskt ta sig en titt i spegeln. För människor i stugorna slutar säga sina åsikter och frågor högt. De verbala käftsmällarna som ”toleransen” smäller till med är inte mysiga.

Men mig veterligen, men då ska vi minnas jag inte är en högutbildad karriärslady, så finns det många länder där ute som inte har samma uppfattningar som ”oss” och problemet jag fruktar för framtiden är: Hur ska vi och kommande generation, som ska leda vårt land, kunna kommunicera med de som tänker olika? Jag anar att verbala käftsmällar faktiskt inte smäller så högt hos stormakternas ledare eller andra heller för den delen.

Tolerans är bra till en viss gräns. Kommunikation är nyckeln för att ens kunna visa sin tolerans.

Kan vi inte ens lyssna på och prata med varandra är uppgiften att integrera med andra synnerligen svår.

Annonser

KOMMENTARER

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s