Är kvinnan överlägsen mannen?

Åsikt

Vår familj har inte en helt självklar sammansättning om man synar i fogarna. Ett av barnen har nämligen härkomst från Indien, ett har endast sin biologiska far i livet och två har båda sina biologiska föräldrar. Märkligt är att trots detta föddes alla fyra barnen av kvinnor!
När jag studerar mönstret och följer olika släktled, både i vår familj och faktiskt samtliga jag kommer på, så inser jag att alla människor verkar ha legat i sin mammas mage inte i pappans. Läser jag sedan i böcker och på nätet, lystrar till föräldrar och tänker på hur vi själva gått till väga så blir det bekräftat och dessutom verkar det vara ganska stor övervikt på att kvinnan är den som ammar (om detta sker). Ja, det verkar till och med vara en av de stora orsakerna till att hon utrustats med en kropp som ofta ger möjlighet till ett mer uppmärksammat dekolletage än männen.

Vet du att WHO rekommenderar amning i två år. Efter 4-6 månader bör man införa annat käk också men rekommendationen kvarstår.

I Sverige pratar vi om att höja BNP:n och jämställdheten i vårt samhälle och detta så till den grad att istället för att räkna in att kvinnor föder barn, kvinnor ammar barn och kvinnor vill vara med sina barn så låter vi systemet gå ut över dessa barn.
Jag vet att alla kvinnor inte vill ha barn, vissa vill inte amma dem, vissa vill inte vara hemma med dem, endel vill lite av varje och i många fall längtar pappan också efter dessa sysslor. Men borde inte ett fritt samhälle ge rätten till barnens föräldrar att välja vem, hur och när?!

Som jag har förstått det är det oerhört krävande att vara politiker. Det behövs en enorm personlig insats. Man måste följa vart tidsandans vindar blåser hela tiden och i de politiska kvarteren har nog många av våra företrädare, som samtidigt är föräldrar, redan valt – de satsar mycket av sin tid på karriären. Det högaktar jag! De värnar alltså om vårt land och sätter sin kraft, energi, ibland sina egna och allt annat på plats nummer två för att vi andra ska få ett så bra Sverige som möjligt att leva i! Ett ärligt tack för det!
Men bara för att ni gjort det valet vill inte alla vi andra samma sak. Några gör det, andra inte. Det är lätt att bedöma andra efter sig själv.

Om nu kvinnor är de som föder och ammar, om nu kvinnor är de som generellt blir lidande i sina karriärer på grund av att familjen utökas – måste alternativet vara att försämra valmöjligheterna för familjen och samtidigt inskränka på barnens första år i livet?
Skulle inte någon kunna komma upp med ett regelverk och ett system som satte kvinnor i en slags fristad under de år de väljer barnen först? Att vi börjar se att de faktiskt vinner viss insikt, kunskap och moderliga egenskaper som vore ganska fina att få in i vårt välfärdssverige. Att vi börjar erkänna att kvinnor och män skiljer sig åt i egenskaperna att föda och amma… Men att också lita på att familjer väljer bäst själva för sina barn hur föräldradagarna bör delas?!

Jag läste idag att en Novus-undersökning från 2012 visar att 84 procent av väljarna vill att föräldrarna själva ska få bestämma över fördelningen av föräldraledigheten. En liten ansenlig siffra. 84.

Barnet är, vilket val man än tar, i alla fall oskyldigt! Barnet har på något konstigt vis ett behov av sina föräldrar. Och forskning talar om att de tre första åren är ”källan” i våra liv. Alltså oerhört viktiga för att kunna knyta an och för den psykiska hälsan senare i livet. Det är så det är, varesig vi trollar med knäna eller inte!

Jag anser att ett upplyst, modernt samhälle som Sverige, som så stolt verkar anse att vi ligger långt fram i de flesta avseenden behöver ställa sig två frågor.
Först: Vi har oroväckande många unga med psykisk ohälsa i vårt land idag. Är det inte mer troligt att vi finner bukt med detta bekymmer om föräldrar får lov att investera det mått av tid som de bedömer att barnet behöver, än att med hjälp av en större ekonomisk välfärd, ett högre BNP i vårt land, nå det målet?
Andra frågan: Kan inte ledande positioner erkänna att det finns ett område där kvinnor är absolut överlägsna männen, nämligen den att föda och amma, och i sann jämlikhet se det som en tillgång även i påbörjade karriärer?

Helt tydligt är att varken kvinnor, män, kungar eller härskare bestämmer över hur en människa blir till. Det funkar i stort sätt likadant i år som för många tusen år sedan. Barn behöver sina föräldrar. Det är det vi borde förhålla oss till, inte försöka ändra på.

/Diana

Länk till:
Olydig mamma här
Olydig mamma – nr 2
Moderat bröstpumpspolitik

Annonser

2 reaktioner på ”Är kvinnan överlägsen mannen?

  1. Du har en underbar förmåga att lyfta fram det som är uppenbart och självklart, och att göra det på ett sätt så att det blir begripligt och på något sätt mer tillgängligt. Att du dessutom gör det utan att slå på någon annan är extra, extra plus. Tack för det!

    Gilla

KOMMENTARER

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s